Street-hanke

Street-hanke tarjoaa huumeita pistämällä käyttäville henkilöille C-hepatiitin ja hiv:n pikatestausta pääkaupunkiseudun kaduilla, puistoissa ja matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa kesäaikaan.

Huumeiden pistoskäyttö altistaa tartuntataudeille ja muille infektioille. Vuonna 2016 testeihin tavoitettiin 426 henkilöä, joille tehtiin yhteensä 406 hiv-testiä ja 252 C-hepatiittitestiä. C-hepatiittitesteistä 36 oli positiivisia. Yhtään hiv-tartuntaa ei löydetty. 

Testatuista henkilöistä 34 % oli 26–34-vuotiaita ja 19 % tätä nuorempia. Hanke jakoi yli 600 neulaa ja ruiskua sekä 400 kondomia ja liukuvoidetta. Tavoitetut henkilöt olivat pistämällä huumeita käyttäviä tai käytön lopettaneita. Pistäminen oli alkanut yleisimmin 19-vuotiaana. Nuorimmillaan pistäminen oli alkanut 9-vuotiaana ja vanhimmillaan 42-vuotiaana. Yleisin syntymävuosi oli 1981. Kohdatuista 89 % oli joskus asioinut terveysneuvontapisteissä.

Testaus on anonyymia ja maksutonta. Hankkeessa toimii ammattihenkilöitä ja vertaistoimijoita.

Hankkeen kohderyhmää ovat pääkaupunkiseudun nuoret ja nuoret aikuiset, jotka ovat C-hepatiitin, hiv:n ja sukupuolitautien riskiryhmässä. Pyrkimyksenä on tavoittaa tartuntariskissä olevat ja tartunnan saaneet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Hankkeen tavoitteena on tartuntatautien ehkäisy sekä tartuntataudeista ja -riskeistä tiedottaminen. Street-hanketta koordinoi A-klinikkasäätiö sosiaali- ja terveysministeriön tuella. Yhteistyöorganisaationa testauksessa toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lisätietoja

projektikoordinaattori Mervi Holm, A-klinikkasäätiö, puh. 050 3400 642

www.seonveressä.fi

Hankkeen katuraportti kesältä 2016 (pdf)

Seuraa somessa

Street-hanke Facebookissa