Etävastaanotolta ammattiapua vanhemmille

Etävastaanotolla pystymme tarjoamaan tukea ja neuvoja viiveettä, kirjoittaa A-klinikka Oy:n verkkoterapeutti Annina Nyberg-Hakala. Apua saa esimerkiksi nuoren päihteiden käyttöön liittyviin huoliin.
Työskentelen A-klinikka Oy:n digipalveluissa ja nuorten palveluissa auttaen aikuisia, nuoria ja perheitä erilaisissa päihteiden käyttöön ja elämäntilanteeseen liittyvissä pulmissa. Olemme käynnistäneet hiljattain uutena palvelumuotona etävastaanoton, jolla pystytään vastaamaan lisääntyneeseen matalan kynnyksen hoidon ja neuvonnan tarpeeseen. Etävastaanoton videovälitteiset tapaamiset ovat kaikkien saatavissa asuinpaikasta riippumatta.
Kun nuoren päihteiden käyttö mietityttää
Nuorille ja perheille on kuntakohtaisesti monenlaisia tukimuotoja ja palveluita, mutta oikean palvelun löytäminen ja siihen pääsy voi viedä aikaa. Etävastaanotolla pystymme tarjoamaan tukea ja neuvoja viiveettä, mikä auttaa eteenpäin ja tuo heti helpotuksen tunnetta tilanteeseen.
Etävastaanotolta voi hakea apua esimerkiksi silloin, jos nuoren alkoholin tai muiden päihteiden käyttö tulee esiin tai siitä herää epäilys. Joskus nuoren päihdekokeiluihin puuttumiseksi on ponnisteltu kotona omin voimin jo pidempään. Tällöin vanhempi saattaa kokea omien keinojen loppuneen ja jaksamisen ehtyneen. Kokemukseni mukaan aina voidaan tehdä jotain, turhia yhteydenottoja ei ole.
Etävastaanotolle voi osallistua tilanteen ja tarpeen mukaan vanhempi, nuori tai vaikka vanhemmat yhdessä nuoren kanssa. Jo yksittäisellä tapaamisella voidaan saada paljon aikaan ja se voi olla joissain tilanteissa riittävä apu. Seuraavia vastaanottoaikoja voi varata tarpeen mukaan.
Mitä etävastaanotolla tapahtuu?
Etävastaanotolla käsittelemme sen hetkisiä huolenaiheita ja tilannetta, suunnittelemme yhdessä tavoitteet ja teemme toimintasuunnitelmaa arkeen ja pulmatilanteisiin. Nuorten kanssa yllätyksiä tulee aina, sekä iloja että suruja. Vastaanoton aikana arvioin tilannetta ja tarjoan tarvittavaa tukea ja hoitoa. On helpottavaa, kun tilanteessa voi olla yhteisvoimin ammattilaisen kanssa.
Etävastaanoton hoito on tukea antavaa vuorovaikutusta, jossa hyödynnetään motivoivia, ratkaisukeskeisiä ja kognitiivisia menetelmiä. Tiiviimpää tukea ja hoitoa pystymme tarjoamaan esimerkiksi Espoon Nuorten palveluissa. Kun kyse on kannabiksen käytöstä, saatavilla on muun muassa strukturoituja kolmen kuukauden hoitointerventiojaksoja, jonka tapaamiset toteutuvat Espoon Leppävaaran toimipisteessä.
Nuoren päihdekäyttöön sisältyy aina riskejä, ja jo yksittäisellä käyttökerralla voi olla vakavia seurauksia. Jos käyttö on säännöllistä tai nuori on käyttänyt huumeita, tilanne ei parane odottelemalla tai itsekseen. Vanhempi voi hakea kaikissa tilanteissa ammattiapua tuekseen.
Verkkoterapeutti Annina Nyberg-Hakala on työskennellyt pitkään A-klinikka Oy:n ja A-klinikkasäätiön palveluissa. Annina nauttii ihmisten kohtaamisesta ja muutostyöskentelystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Etävastaanotto on turvallinen ja joustava tapa saada ammattilaisen apua paikasta riippumatta.