Kokemusasiantuntijan vastaanotto madaltaa kynnystä avun hakemiseen

Agnes Schadewitz

Salon A-klinikalle voi varata ajan kokemusasiantuntijan vastaanotolle. Uutta palvelua tarjoaa Agnes Schadewitz, joka aikoinaan löysi oman polkunsa ammattilaisen tukemana.

Agnes Schadewitz pitää kokemusasiantuntijan vastaanottoa Salon A-klinikalla kerran viikossa. Vastaanotolle voi tulla joko paikan päälle Helsingintien toimipisteeseen tai etänä puhelimen tai videoyhteyden välityksellä.

”Toimin asiakaslähtöisesti ja herkin korvin. Olen rinnalla kulkija, motivaattori ja muutosluotsi palveluohjausta unohtamatta. Useimmiten kokemusasiantuntijan vastaanotolla käydään yhdestä kolmeen kertaan”, Agnes kertoo.

Oman polun voi löytää ammattilaisen tuella

”Kun alkoholin tai jonkin muun päihteen käytön haitat kasvavat hyötyä suuremmaksi, herää tarve muutokseen. Matalan kynnyksen ensiaskel eteenpäin on ottaa yhteyttä ammattilaiseen, jolla on oma kokemus päihderiippuvuuteen sairastumisesta ja toipumisesta. Lisäksi minulla on kokemusta läheisen näkökulmasta.”

Agnes on tehnyt päihdetyötä yli 20 vuoden ajan ja hänellä on kokemusasiantuntijan koulutus. Raittiutta hänellä on takana 25 vuotta.

”Silti pystyn hetkessä tavoittamaan, miltä tuntui leimata itsensä ’toivottomaksi tapaukseksi’. Aikoinaan A-klinikan ammattilaiset auttoivat minua kohti muutosta lämmöllä ja hoputtamatta. Se, että sain ammattilaisten tuella löytää oman polkuni raittiiseen elämäntapaan, saa minut uskomaan, että jokaisella on mahdollisuus itselle hyvään elämään.”

Ryhmistä vertaistukea ja toivoa

Salon seudun palveluissa kokoontuu ryhmiä, joista useita Agnes ohjaa. Tavoitteena on havahduttaa ja kannustaa muutoksessa ja antaa uusia näkökulmia. Vertaistukiryhmien lisäksi järjestetään erilaisia luovan ilmaisun ryhmiä, kuten runoryhmiä.

”Moni kokee, ettei ole ryhmäihminen. Ajattelen, että ryhmiin kasvaa vain käymällä ryhmässä. Hienointa on kokemus siitä, ettei ole yksin. Ryhmään tulevan ensimmäinen havainto on usein, että muillakin on samoja ongelmia, vähintäänkin samoin maustein.”

”Ryhmässä löytyy usein myös kauan sitten kadonnut ilo ja nauru. Horisonttiin maalataan toivoa eikä jäädä tuleen makaamaan, vaikka kipeitä ja häpeää herättäviä aiheita käsitelläänkin.”

Muutos ottaa oman aikansa

Agnes kokee, että päihdetyö on luonteeltaan pitkälti toistoa. Työuransa alkuaikoina hän tunsi turhautumista, kun erään asiakkaan tilanne ei edennyt, vaikka tällä oli työkaluinaan tietoa ja tukea sekä taitoa käyttää niitä hyödyksi.

”Silloisen kollegani oppi oli: ’Koskaan ei tiedä, koska on Se hetki.’ Ja niinhän se menee. Vuosien kuluttua sain asiakkaalta kortin, johon oli kirjoitettu: ’Aurinkoa Agnes! Olen sisarusten ja tyttären kanssa etelässä. Hyvin menee, suhteet kunnossa ja kolme vuotta selvin päin. Kiitos, kun jaksoit uskoa minuun!’”

Varsinais-Suomen alueella asuvat voivat varata ajan Agnesin vastaanotolle asiakaspalvelumme kautta. Tutustu myös muihin Salon palveluihimme.

Tule meille töihin

Katso avoimet työpaikkamme

Katso myös