Työllämme on merkitystä ja se vaikuttaa ihmisten elämään

Ryhmä ihmisiä

Janna Lönnqvist työskentelee Salon vieroitushoitoyksikössä sosiaaliohjaajana. Periaatteena on, että kaikki asiat hoidetaan asiakkaan tarpeet edellä. Meillä ollaan aidosti ihmisenä ihmiselle, Janna kirjoittaa.

Olen työskennellyt päihdehoidon parissa A-klinikkakonsernissa vuodesta 2010. Viimeiset reilu kaksi vuotta olen toiminut A-klinikka Oy:n Salon vieroitushoitoyksikön sosiaaliohjaajana.

Periaatteena on, että ketään ei jätetä yksin ja kaikki asiat hoidetaan asiakkaan tarpeet edellä.

Työssäni kohtaan päivittäin hyvin erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia asiakkaita. Asiakaskunta on monimuotoistunut vuosien varrella ja ongelmat sitä myöten syventyneet. Periaatteena on, että ketään ei jätetä yksin ja kaikki asiat hoidetaan asiakkaan tarpeet edellä.

Kaikkia autetaan eteenpäin

Työssäni parasta sekä mielenkiintoisinta ovat asiakkaiden erilaiset tilanteet ja elämäntarinat. On huippua päästä auttamaan asiakasta edes alkuun, ja huomata se, kuinka asiakkaan taakka kevenee sitä mukaa kuin asiat ratkeavat.

Vieroitushoitojaksot ovat lyhyitä, pääsääntöisesti yhden tai kahden viikon mittaisia, joten kaikkia asioita ei jakson aikana ehditä selvittää. Pääsääntönä kuitenkin on, että asioita aletaan viedä eteenpäin ja jos niitä ei loppuun asti ehditä viemään ennen hoitojakson päättymistä, niin ainakin ohjataan ihmistä eteenpäin.

Monella asiakkaalla ongelmia on kasautunut niin paljon, etteivät he itse saa niiden ratkomista aloitetuksi. Lisäksi vieroitukseen tulevan asiakkaan voimavarat voivat olla niin lopussa, että asioiden edistäminen heidän puolestaan raittiuden alkumetreillä on aiheellista, kun taas toisten kanssa kuljetaan rinnalla.

Toisinaan meille tullaan hoitoon koko omaisuus mukana muovikassissa – ilman kotia, henkilöllisyystodistusta, rahaa tai pankkikorttia.

Arviointia asiakkaan voimavaroista ja toimintakyvyn kohenemisesta tehdään koko hoitojakson ajan. Toisinaan meille tullaan hoitoon koko omaisuus mukana muovikassissa – ilman kotia, henkilöllisyystodistusta, rahaa tai pankkikorttia. Tavoitteena on, että kaikkien asiakkaiden tilanne olisi hoitojakson aikana kohentunut lähtötilanteesta.

Hoitoon tulo on helppoa ja palaute asiakkailta hyvää

Vieroitushoitoyksikössä saamme paljon hyvää palautetta asiakkaiden kohtaamisesta sekä tasa-arvoisesta ja hyväksyvästä meiningistä. Monelle on uutta se, että olemme oikeasti kiinnostuneita siitä, miten asiakkaalla menee ja missä voimme auttaa. Usein asiakkaat ovat tottuneet siihen, että vastaantulijat vaihtavat kadun puolta kohdatessa. Meillä ollaan aidosti ihmisenä ihmiselle.

Meidän palveluissamme erityistä on se, että vaikka emme matalan kynnyksen palveluihin lukeudukaan, hoitoon tulo tapahtuu hyvin matalalla kynnyksellä. Vaatimuksia ei juurikaan ole, vaan hoidamme kaikki asiakkaat, jotka tilojen puolesta hoitamaan pystytään.

Yhteistyö on sujuvaa ja asiakkaat liikkuvat vaivatta yksiköstä toiseen.

Samassa rakennuksessa Salon vieroitushoitoyksikön kanssa toimii A-klinikkayhteisö Salo, johon pätevät samat periaatteet. Yhteistyö on sujuvaa ja asiakkaat liikkuvat vaivatta yksiköstä toiseen.

Kirjoittaja

Janna Lönnqvist, sosiaaliohjaaja, A-klinikka Oy

Lue lisää

Vieroitushoitoyksikkö Salo Kaikki palvelumme Salossa

Tule meille töihin

Avoimet työpaikat

Katso myös