Työn sisällön tunteminen auttaa uutta palveluesimiestä

Yhteiseen hyvään

A-klinikan palveluissa työskentelee noin 500 sosiaali- ja terveysalan osaajaa, esimerkiksi sairaanhoitajia, sosiaalityön asiantuntijoita, lähihoitajia ja lääkäreitä. Lue korvaushoidossa palveluesimiehenä työskentelevän Annen uratarina.

Anne Koskelainen aloitti palveluesimiehenä elokuun 2022 alussa Itäkeskuksen K-klinikalla. Ensimmäinen kuukausi oli melko kiireinen, paljon uusia asioita ja kollegan kesälomasijaisuutta. Nyt Anne pääsee täysin keskittymään omaan vastuualueeseensa, mikä on syksyn aikana laajenemassa Vantaalle.

Vaikka Anne aloittikin uudessa tehtävässä, ei hän aivan uusi ole A-klinikassa. Hän on aloittanut työt A-klinikkasäätiössä vuonna 2012 sairaanhoitajana Espoon vieroituksessa. Koska Espoon yksikkö lopetti toimintansa 2015, oli mietinnän paikka, miten ja missä jatkaa töitä. Annella ratkaisuna oli siirtyä perhevapaille.

Keväällä 2016 oli aika palata töihin ja Anne kyseli A-klinikalta, olisiko pätevälle sairaanhoitajalle paikkaa. Paikka löytyikin Talvitien hiv-päiväkeskuksesta. Puoli vuotta kului Talvitiellä, mistä Anne siirtyi Arabiaan korvaushoitopalveluihin.

Arabian aikaan Annelle vahvistui ajatus kokeilla, miten työt sujuvat muualla. Hän siirtyi tekemään päihde- ja psykiatrista työtä toisaalle.

Oli halu vaihteluun ja saada uusia näkemyksiä.

Mutta työt A-klinikalla vetivät puoleensa ja Anne teki paluun syksyllä 2021 Leppävaaraan sairaanhoitajaksi. Paluuta helpotti tutut työkaverit Espoon katkon ajoilta. Tehtäviin Leppävaarassa sisältyi nuorten palveluita ja korvaushoitoa.

Palveluesimiehen työ alkoi kiinnostaa, koska Anne oli tehnyt jo 20 vuotta päihde- ja mielenterveystyötä. Tuli kaipaus pois kliinisestä työstä, hakea haasteita ja saada uutta työhön. Päihdehoitoalaa Anne ei halunnut vaihtaa. Ajatuksena oli saada alalta uusia haasteita ja edetä eteenpäin. Kun pääkaupunkiseudun palveluesimiehen paikka tuli auki, kollega kannusti hakemaan tehtävää.

Uuden palveluesimiehen ensivaikutelmien mukaan meillä on osaavat työryhmät, joilla perustyön tekeminen on hanskassa. Anne kokee tehtävään sisältyvät hallinnolliset työt mielekkäiksi. Paljon on uutta opittavaa, mutta on tehtävä tuntunut mielekkäältä. On organisointia ja asioiden selvittelyä, mitkä ovat Annelle luontaisia. Päätöksenteko tietyissä asioissa on helppoa, koska kokemusta alalta on paljon.

Työryhmän ohjaava ote on helppo, kun tuntee itse työn.

Mikä päihdetyössä sitten kiinnostaa? Annen mielestä kaikkinensa päihdetyö on asia, mistä joko tykkää tai ei. Korvaushoidossa kiehtovat muuttuvat tilanteet, asiakaskohtaamiset ja työn vaihtelevuus. Asiakkailla on yksilöllisiä tavoitteita, joita saavutetaan, mikä tuo työhön merkityistä. Esimerkiksi joku on viikon ajan käynyt sovitusti korvaushoidossa, joku voi päästä jopa työelämään. Asiakkaat ovat laidasta laitaan, syrjäytyneitä ja työssä käyviä täysi-ikäisiä.

Anne pitää A-klinikka Oy:tä hyvänä työnantajana, mikä antaa tukea omiin tehtäviin. Uudessa tehtävässään hän saa paljon tukea taustaihmisiltä, esimerkiksi talous ja HR ovat antaneet tukea. Vastaanotto on ollut lämminhenkinen. Esimiespäivässä elokuussa Anne huomasi, että heti päästiin hyvin juttuun, vaikka oli porukasta tavannut aiemmin vain pari kollegaa.

Anne tuo selvästi esille, että olemme edelläkävijöitä korvaushoidossa. Otamme käyttöön uusia hoitomuotoja, mikä motivoivat ja innostaa hoitajia tehtävässään. Kokeilemme joitain hoitomuotoja ensimmäisenä pääkaupunkiseudulla!

Koko ajan haetaan uusinta uutta ja jalkautetaan arkeen. Mikä ei ole rikki, ei korjata.

Kehittämiskohteena on Annella mielessä Vantaan uusi yksikkö. Muuten, vaikka jatkuva kehittäminen onkin hyvä asia, on hyvä muistaa pitää yllä jo olemassa olevia hyviä malleja. Aina ei edes jaksa kehittää, eikä tarvitsekaan.

Omaa työkykyä Anne pitää yllä perusasioilla, hyvällä ruoalla ja levolla. Oma tytär kyllä palauttaa arkeen ja vie ajatukset pois laskutuksesta ja muista töistä. Anne on opetellut laittamaan koneen ja oven kiinni ja erottamaan työn ja vapaa-ajan: ”Pidetään työ työnä”. Oma hyvinvointi ja omat ystävät ovat Annelle tärkeitä.

Töissä ollaan sairaanhoitaja ja muulloin ollaan oma itsemme.

Annen A-klinikka-ura alkoi sairaanhoitajana 2012 ja on edennyt nyt palveluesimiehen tehtävään. Työuraunelmien toteuttaminen on mahdollista A-klinikalla. Aina on mahdollista kouluttautua ja edetä tehtävästä toiseen. Annen kohdalla koulutusta ja kokemusta oli sopivasti siirtymisessä uuteen tehtävään.

Tule meille töihin

Katso avoimet työpaikkamme

Katso myös