Uusi palvelu lastensuojeluun – Previct seuraa perheen tilannetta reaaliaikaisesti

Previct mahdollistaa normaalin arjen

Ruotsin Trollhättanin sosiaalipalveluissa kehitettiin uudenlainen hoitomalli, jolla pystytään auttamaan koko perhettä samalla kun hoidetaan vanhemman alkoholiongelmaa. Uudessa mallissa tärkeässä roolissa on Previct Alcohol.

Muutama vuosi sitten Trollhättanissa kaivattiin uudenlaista lähestymistapaa tilanteisiin, joissa perheen vanhemmalla tai molemmilla vanhemmilla on päihteisiin liittyviä ongelmia. Päihteiden käyttö vaikuttaa tunnetusti koko perheeseen: lasta voi ahdistaa ja pelottaa vanhemman humalatila, ruokailurytmi voi olla epäsäännöllinen ja esimerkiksi kavereita ei uskalleta kutsua kylään.

Olemme voineet nähdä saavutetut hyödyt. Uskalsimme kokeilla ja nyt olemme nähneet tulokset.

Trollhättanissa otettiin sosiaalipalvelujen avuksi Previct Alcohol, jolla voidaan seurata vanhemman alkoholinkäyttöä. Palvelu tarjoaa asiakkaalle tukea ja kertoo ammattilaiselle, jos perheen tilanteeseen on syytä puuttua. Sosiaalipalveluissa ei ole mahdollista käydä puhalluttamassa vanhempaa esimerkiksi kolmea kertaa päivässä. Previctin avulla asiakas tekee puhallustestit itsenäisesti taskukokoisella alkometrilla ja puhelinsovelluksella. Ammattilainen pystyy seuraamaan tilannetta reaaliaikaisesti.

Sovellus tulossa saataville myös lapsille

Previctiin on tulossa uutena ominaisuutena mahdollisuus saada sovellus myös perheen lasten puhelimiin. Lapset voivat kertoa sovelluksen avulla ammattilaiselle omasta voinnistaan vastaamalla kysymyksiin ja pitää päiväkirjaa. Lasten sovellukseen saa käyttöön avunpyyntönapin, jolla lapsi pystyy helposti ilmoittamaan ammattilaiselle, jos tilanne kotona huolestuttaa. Previctin valmistaja Kontigo Care kehittää sovelluksesta myös kuvallista versiota lapsille, jotka ovat vielä liian nuoria kirjoittamaan. 

Kun lapsetkin kirjaavat tuntemuksiaan sovellukseen, ammattilaiset saavat paremman kuvan koko perheen voinnista. Trollhättanissa Previctin käyttö on useissa tapauksissa mahdollistanut sen, että lapset voivat asua vanhempiensa kanssa eikä heitä ole esimerkiksi tarvinnut ottaa huostaan.

Lisäksi Previctistä on ollut apua huoltajuuskiistoissa, kun palvelun avulla on mahdollista todentaa vanhemman raittius ja siten antaa mahdollisuus lasten tapaamiseen. Trollhättanissa kertyneiden kokemusten perusteella moni vanhempi myös kokee Previctin vähentäneen alkoholismiin liittyvää stigmaa. Konkreettisen sovelluksen ja alkometrin avulla lapsille on ollut helpompi puhua riippuvuudesta sairautena.

Mitä jos asiakas ei halua käyttää Previctiä?

Niin ammattilaisten kuin läheisten huolena on usein, että mitä jos alkoholia ongelmallisesti käyttävä vanhempi ei itse haluakaan käyttää Previctiä. Trollhättanissa asia nähdään niin, että sosiaalipalvelujen ammattilaisten tehtävänä on luoda tarvittava motivaatio. Siitä on myös apua, jos asiakas on kuullut Previctistä aiemmin esimerkiksi vertaistukiryhmän kokouksessa. On käynyt jopa niin, että Previctiä on pyydetty tueksi oma-aloitteisesti.

Previctin helposti selitettävissä oleva hyöty on esimerkiksi lisääntynyt vapaus, kun asiakas voi tehdä puhallustestit itse kotona tai töissä. Se lisää yksityisyyttä ja säästää aikaa. Käytännössä palvelu mahdollistaa esimerkiksi sen, että voi käydä normaalisti töissä ja laittaa lapsensa nukkumaan ilman, että ammattilainen tulee tekemään puhallustestiä paikan päälle. Moni asiakas kokee sen erittäin motivoivana.

Trollhättanissa ollaan erittäin tyytyväisiä uuteen malliin, jossa Previctin avulla säästetään myös sosiaalipalvelujen ammattilaisten aikaa. Hoitoportaalissa näkee yhdellä silmäyksellä kaikkien asiakkaiden tilanteen.

Suomessa Previct on saatavilla A-klinikka Oy:n kautta. Previctin valmistaja on A-klinikka Oy:n ruotsalainen yhteistyökumppani Kontigo Care. Tutustu Previctiin tarkemmin.

Teksti on kirjoitettu ruotsinkielisen artikkelin ”Samverkan & Previct – ett framgångsrecept från Trollhättan” pohjalta. Artikkelissa kokemuksiaan Trollhättanista kertovat sosiaalipalvelujen Helena Larsson ja Josefin Ahlin.

Katso myös