Back to top
Uutinen

Prep-hoito on turvallinen ja tehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja

Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa. Määrän vähentäminen vaatii tartuntoja ehkäisevien menetelmien monipuolista käyttöä. Uusin keino ehkäistä tartuntoja on hiv-altistusta edeltävä lääkehoito eli prep. Se on turvallinen ja kustannustehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja henkilöillä, joilla on suuri riski saada tartunta. Koska prep-lääkitys ei suojaa muilta seksi- tai veriteitse tarttuvilta taudeilta, on kondomin ja puhtaiden pistovälineiden käyttö aina tärkeää.

Prep-hoidon teho on osoitettu useissa tutkimuksissa. Hoidon teho riippuu käyttäjän sitoutumisesta lääkehoitoon. Tutkimuksissa henkilöillä, jotka olivat käyttäneet prep-lääkitystä ohjeiden mukaisesti, ei ole todettu hiv-tartuntoja. 

Hoitopäätös tehdään yksilöllisesti

Lääkäri arvioi henkilön prep-hoidon tarpeen yksilöllisesti. Hoitoa harkittaessa selvitetään aina myös muut vaihtoehdot hiv-tartunnan ehkäisyyn joko prepin rinnalle tai sijaan. Prep-hoidossa olevalta edellytetään, että hän osallistuu lääkkeen turvallisuuden ja hiv- ja seksitautien säännölliseen seurantaan.

Hoitoa tarjoavalla taholla tulee olla hyvä tietämys hiv-infektiosta, seksitaudeista ja -käyttäytymisestä. Parhaiten oikeanlainen hoito, yhdenvertainen pääsy hoitoon sekä hoidon seuranta ja sen vaikuttavuuden arviointi toteutuisivat julkisessa terveydenhuollossa.

Vähentää tartuntoja ja kustannuksia

Prep-hoito säästää kustannuksia, kun se on kohdistettu oikein. Prep-hoito kestää useimmiten vain joitain vuosia, ja se on merkittävästi edullisempaa kuin hiv-tartunnan saaneen lääkehoito, joka kestää loppuelämän. 
”Prep-hoito on myös tehokas keino saada terveydenhuollon piiriin henkilöitä, joilla on suuri riski saada tartunta, mutta joita ei muuten tavoiteta. Näin voidaan löytää aiemmin toteamattomia hiv- ja muita seksitautitartuntoja ja estää tautien leviäminen eteenpäin. Lisäksi voidaan tarjota apua esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmiin, jotka voivat olla riskikäyttäytymisen taustalla ”, THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola sanoo.

Prep-hoito on käytössä jo lähes kaikkialla Länsi-Euroopassa.  THL:n johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä on laatinut kansallisen prep-hoitoa koskevan suosituksen. Yhtenäisten käytäntöjen avulla varmistetaan, että prep-hoito kohdentuu oikein ja sen käyttöön sisältyy asianmukainen seuranta.

Lisätiedot
Hiv-altistusta edeltävä lääkehoito, prep http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-321-2 
(THL)

Mikä on hiv? https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/hiv 
(THL)

Kirsi Liitsola
Erikoistutkija
THL
p. 029 524 8832
[email protected] 

Jussi Sutinen
Osaston ylilääkäri
HUS
p. 050 427 0802
[email protected]