Lupa surra -seminaari 7.11.

Mitä liittyy oman lapsen kuolemaan päihteidenkäytön seurauksena? Mitä vanhemmat joutuvat kokemaan? Voiko surun kanssa oppia elämään?

Hämeenlinnassa 7.11.2017 klo 16.30–20 järjestettävä koulutus on suunnattu ammattilaisille, opiskelijoille, läheisille ja kaikille joita asia koskettaa. Koulutus on maksuton.

Seminaaripaikkana on Ammattiopisto Tavastian auditorio (Sosiaali- ja terveysala) osoitteessa Jaakonkatu 28, Hämeenlinna. Esteetön pääsy. Ota tarvittaessa oma tulkki mukaan.

Ohjelma

16.30 Tilaisuuden avaus
Päivi Antila, palveluesimies, A-klinikkasäätiö

17.15 ”Joka solua repivä tuska”
Susanna Vainio, psyk. sh, TtM

Lapsen kuolema on jokaisen vanhemman pahin painajainen ja elämän vaikein kokemus. Lapsen kuoleman aiheuttama suruprosessi ja siihen liittyvät kokemukset ovat monimutkaisempia, kun on kyse päihdekuolemasta. Lapsen päihdekuoleman jälkeen vanhempien elämän sisältö muuttuu ja kaikki suruprosessiin liittyvät tunteet vaativat sopeutumista. Vanhemmilleen lapsi on kuitenkin osa elämää ikuisesti.

17.45 Irti huumeista ry vertaistukena

18.15 Kahvitarjoilu

18.45 ”Toipuminen on tasapainoilua surun ja selviytymisen kanssa”
Susan Nurminen, psyk. sh, TtM

Vanhempien selviytyminen lapsen päihdekuolemasta on usean tekijän summa. Surussa selviytyminen on yksilöllinen prosessi. Vanhempien selviytymistä edistää mm. hoitohenkilökunnan antama faktatieto kuolleesta lapsesta ja päihdekuolemaan liittyvistä asioista sekä avun saamisesta.

19.30 Loppukeskustelu

20.00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen kahvitarjoilun vuoksi seuraavassa osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/BFAD5B5C2F8CFD24.par

Lisätietoja

Lupa surra -seminaarin mainos (pdf)

Paula Meskanen, A-klinikkasäätiö, puh. 050 5921 455, paula.meskanen(at)a-klinikka.fi

Susan Nurminen, Ammattiopisto Tavastia, puh. 050 5504 078, susan.nurminen(at)kktavastia.fi