Skarppina kassalla – vähittäismyynnin omavalvonnassa tehtävä työ näkyväksi viikolla 17

Skarppina kassalla -kampanja tuo esiin jo tehtävää hyvää työtä ja samalla aktivoi, ylläpitää ja kehittää vähittäismyynnin omavalvontaa Hämeenlinnan seudulla 24.–30.4.
   
Vastuullinen kassatyö on osa hyvää asiakaspalvelua ja viestii luotettavuudesta. Myynnin omavalvonta on osa ammattitaitoa. Skarppina kassalla -kampanja haastaa mukaan alkoholin, tupakan ja Veikkauksen rahapelien vähittäismyyjät Hämeenlinnassa ja seutukunnissa.
 
Painopiste on ikärajavalvonnan piiriin kuuluvissa tuotteissa päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Myynnin säätelyllä laissa ja asetuksilla ennaltaehkäistään alkoholinkäytöstä, rahapelaamisesta ja nikotiinituotteista niin käyttäjälle, läheisille kuin yhteiskunnalle aiheutuvia fyysisiä, sosiaalisia, psyykkisiä ja taloudellisia haittoja.
 
Kampanjan aikana kassatyöntekijät toteuttavat vastuullista omavalvontaa ja kirjaavat pelaamiseen puuttumisen lisäksi lukumäärät asiakkaista, joilta on kysytty paperit tai joille on kieltäydytty myymästä alkoholi- tai tupakkatuotteita alaikäisyyden vuoksi.
 
Ylös kirjataan myös, kun on ollut aihetta epäillä alkoholin ja tupakan luovuttamista tai välittämistä alaikäiselle, sekä jos asiakkaalle on kieltäydytty myymästä alkoholia päihtymyksen tai häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
 
Kampanja on osa seudulla tehtävää Pakka-toimintaa, tutkitusti tehokasta päihdehaittojen ehkäisyä. Monialaisella yhteistyöllä voidaan vaikuttaa kysynnän vähentämiseen, saatavuuden rajoittamiseen ja siten kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
 
Mukana olevat yritykset luovuttavat omavalvontaan kertyneet tiedot koontia ja seurantaa varten Ehkäisevän päihdetyön yksikön käyttöön. Yksittäistä kampanjaan osallistunutta tahoa ei voida tunnistaa. Kampanjaan osallistuneet toimijat kutsutaan lisäksi mukaan tulosten läpikäymiseen 30.5.2017.
 
Tavoitteena on tukea ja ylläpitää yhteistä paikallista otetta päihdehaittojen ennaltaehkäisyssä. Elinkeinotoimijat osallistuvat päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisemiseen yhdessä valvontaviranomaisten kanssa. Paikallista työtä tukevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Veikkaus. 
 
Lisätietoa
  
koordinaattori Paula Meskanen, Ehkäisevän päihdetyön yksikkö, Sisä-Suomen palvelualue, A-klinikkasäätiö, puh. 050 5921 455, paula.meskanen(at)a-klinikka.fi
  
palveluesimies Päivi Antila, Sisä-Suomen palvelualue, A-klinikkasäätiö, puh. 050 5090 779, paivi.antila(at)a-klinikka.fi
  
ryhmäpäällikkö Marko Leppänen, S-ketju, puh. 044 764 359, marko.leppanen(at)sok.fi
  
marketpäällikkö Anssi Vilen, S-Market Idänpää, puh. 044 7420 218, s-market.idanpaa.mp(at)sok.fi