Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa ihmisen elimistö ja mieli tulevat riippuvaiseksi alkoholista. Apua alkoholin ongelmalliseen käyttöön kannattaa hakea mahdollisimman varhain.

Alkoholismi on sairaus, jolla tarkoitetaan alkoholin jatkuvaa, usein toistuvaa tai pakonomaista käyttöä, vaikka se aiheuttaa terveydellisiä tai sosiaalisia haittoja. Alkoholismia kutsutaan myös alkoholiriippuvuudeksi.

Alkoholismin tunnistaa usein siitä, että alkoholia käyttää enemmän tai pidempään kuin oli tarkoitus. Juomisen vähentäminen tai lopettaminen ei onnistu, vaikka alkoholinkäytön haluaisi saada hallintaan.

Alkoholismi altistaa monille vakaville sairauksille, kuten haimatulehduksille ja maksakirroosille. Liiallinen juominen lisää masennusta, univaikeuksia ja ärtyneisyyttä. Lisäksi humalatilassa sattuu helpommin tapaturmia. Alkoholin ongelmallinen käyttö vaikuttaa useimmiten koko lähipiiriin.

Alkoholin ongelmallista käyttöä yritetään usein salailla ja avun hakemisessa viivytellään.

Sairaus ei näyttäydy vain yhdellä tavalla. Alkoholismista kärsivä voi juoda niin yksin kotonaan kuin ravintolassa muiden seurassa. Alkoholin ongelmallista käyttöä yritetään usein salailla ja avun hakemisessa viivytellään.

Mitä aiemmin tilanteeseen havahtuu, sitä helpompi on muuttaa suuntaa.

Suomalaisista miehistä noin joka kymmenes kärsii alkoholiriippuvuudesta jossain elämänsä vaiheessa. Viime vuosina alkoholismi on yleistynyt myös naisilla. Riippuvuus alkoholiin kehittyy pitkän ajan kuluessa. Mitä aiemmin tilanteeseen havahtuu, sitä helpompi on muuttaa suuntaa.

Jos oma juominen mietityttää, siitä kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa. Erityisesti pidemmälle edenneen riippuvuuden katkaiseminen ilman apua on vaikeaa. Mahdolliset vieroitusoireet on syytä ottaa vakavasti.