Perhehoito

SataÄidit-hankkeessa vahvistetaan Satakunnan alueella asuvien päihteitä käyttävien raskaana olevien äitien ja vauvaperheiden hoitoa.

SataÄidit-hankkeen tavoitteena on luoda kestäviä hoitopolkuja päihderiippuvuudesta kärsiville äideille ja vauvaperheiden vanhemmille ja lisätä ammattilaisten osaamista päihdeongelman varhaisessa tunnistamisessa ja puheeksiotossa.

Uusi hoitomalli Satakunnan alueelle

Hankkeessa on luotu hoitopolkua tukeva malli, jossa kaksoislähetekäytännön ja koordinoidun monialaisen verkoston avulla voidaan vahvistaa päihteitä käyttävien raskaana olevien äitien ja vauvaperheiden hoitoon ohjaamista ja hoitoa raskausajasta alkaen.

Vakiinnuttamalla ja tiivistämällä neuvolojen, päihdepalvelujen, sosiaalipalvelujen, erikoissairaanhoidon ja järjestötoimijoiden yhteistyötä voidaan tavoittaa ja auttaa entistä kattavammin monialaista tukea tarvitsevia perheitä.

Ota yhteyttä hoitomalliin liittyen: Sanna-Mari Piira, projektipäällikkö, [email protected], p. 040 683 6503.

Koulutusta ammattilaisille

Toimivan hoitopolun kehittämisen lisäksi hankkeessa on keskeistä sosiaali- ja terveysalan toimijoiden yhteistyön tiivistäminen ja ammattilaisten osaamisen vahvistaminen.

Hankkeessa koulutetaan neuvolojen työntekijöitä ja muita sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia mini-interventioon, motivoivaan haastatteluun ja Lapset puheeksi -menetelmään. Tavoitteena on tukea ammattilaisia ongelmallisen päihteiden käytön varhaisessa tunnistamisessa ja päihteitä käyttävien äitien hoitoon ohjaamisessa.

Hankkeen vuoden 2022 pääseminaariin osallistui 60 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista kuulemaan päihteitä käyttävien raskaana olevien äitien ja vauvaperheiden hoidon ja tuen tilanteesta.

Lisäksi hankkeen aikana tarjotaan raskaana oleville päihderiippuvuudesta kärsiville äideille ja vauvaperheille avokuntoutusta Kokemäen A-klinikalla ja Perheiden palveluissa. Palveluissa on sekä päihdehoidon että perhehoidon erityisosaamista.

Hankkeen kohderyhmä ja yhteistyökumppanit

Hankkeen kohderyhmänä ovat satakuntalaiset päihteitä käyttävät tai päihteiden käytön riskissä olevat raskaana olevat äidit ja vauvaperheet. Hanke kattaa koko Satasairaalan jäsenkuntien alueen, johon sisältyvät Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä ja Ulvila.

Hankkeesta vastaa A-klinikka Oy:n Kokemäen palvelut. Yhteistyötä tehdään Satakunnan alueella esimerkiksi neuvolojen, päihdepalvelujen, sosiaalipalvelujen sekä Satasairaalan erityisen tuen tarpeen vastaanoton (ETU-vastaanotto) ja sosiaalipediatrian kanssa. Mukana on myös järjestötoimijoita, kuten Kris-Satakunta ja Porin ensi- ja turvakoti.

Hankkeelle on myönnetty valtionavustus sosiaali- ja terveysministeriöltä vuosille 2022 ja 2023 päihteitä käyttävien äitien palvelujen turvaamiseksi.

Hankkeesta mediassa

Päihdeäiti halutaan hoitoon heti raskauden alussa – hoitopolusta toivotaan pysyvää käytäntöä Satakunnan hyvinvointialueelle (Yle) Päihteitä käyttäviä äitejä tukeva hanke sai jatkoa – ”Raskausaika on merkittävä hetki kääntää elämänsä suunta” (Sydän-Satakunta)

Hankkeen tiedotteet

Tiedote hankkeen jatkumisesta: Satakunnan alueen SataÄidit-hanke sai jatkorahoituksen Tiedote hoitomallista: Satakunnan alueella kehitetty malli vahvistaa päihteitä käyttävien äitien hoitoa

Lisätietoja

Sanna-Mari Piira, projektipäällikkö, [email protected], p. 040 683 6503

Tämän sivun lyhytosoite

a-klinikka.fi/sataaidit