Asumispalveluihimme sisältyvät ympärivuorokautinen palveluasuminen, yhteisöllinen asuminen ja tuettu asuminen.
Päihde- ja riippuvuuskuntoutujille suunnatut asumispalvelumme tarjoavat tukea yksilöllisen tarpeen mukaisesti aina vaativasta ympärivuorokautisesta palveluasumisesta tuettuun asumiseen.
A-klinikkakodit tarjoavat päihteettömyyttä tukevaa ja turvallista asumista mahdollisimman kodinomaisesti. Päihteettömyydessä tukemisen lisäksi vahvistamme asukkaan psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä edistämme hänen terveyttään ja hyvinvointiaan.
Asukkaat saavat yksilöllisen tilanteensa mukaisesti ohjausta ja apua arkeensa, yhteisöllistä tukea sekä muita tarpeenmukaisia palveluita. Vaativassa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa olemme erikoistuneet päihdemuistisairaisiin asukkaisiin.
Asumispalvelun tavoitteena on asukkaan toimintakyvyn ja omatoimisuuden lisääminen tai ylläpitäminen. Toimintakyvyn kohentumisen myötä mahdollistetaan siirtyminen kevyempään asumispalveluun tai itsenäiseen asumiseen.
A-klinikkakodit sijaitsevat Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa, Kymenlaaksossa Pyhtäällä ja Varsinais-Suomessa Salossa. Tuetun asumisen palvelumme ovat saatavilla Hämeenlinnan seudulla ja Varsinais-Suomen alueella. Muiden asumispalveluidemme lisäksi tuotamme tilapäisen majoituksen palveluita Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.
Asumispalveluihin ohjaudutaan hyvinvointialueen palveluiden kautta. A-klinikkakoti Hämeenlinna palvelee Kanta-Hämeen asukkaita. A-klinikkakoteihin Pyhtäälle ja Saloon voi saapua mistä tahansa päin Suomea. Asumisen aikana teemme tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen palveluiden kanssa.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen tarjoaa päihde- riippuvuuskuntoutujille tukea asumiseen ympäri vuorokauden. Palvelu on tarkoitettu täysi-ikäisille.
Henkilökunta tarjoaa asukkaille tukea, turvaa ja ohjausta arkeen ja asumiseen koko vuorokauden ajan. Asukkaita autetaan esimerkiksi lääkehoidossa, henkilökohtaisessa hygieniassa ja muissa päivittäisissä toiminnoissa. Tavoitteena on lisätä asukkaan toimintakykyä ja mahdollistaa kuntoutuminen ja siirtyminen kevyempiin palveluihin.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asukkaan kanssa tehdään yleensä vuokrasopimus.
Palveluun on mahdollista ohjata myös lyhyemmälle arviointijaksolle asukkaan palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioimiseksi.
Salossa tarjoamme vaativaa ympärivuorokautista palveluasumista päihdemuistisairaille, jotka hyötyvät päihteettömästä ympäristöstä. Asukkaissa voi olla myös työikäisiä päihdemuistisairaita.
Henkilökunta tarjoaa asukkaille tukea, turvaa ja ohjausta arkeen ja asumiseen koko vuorokauden ajan. Asukkaita autetaan esimerkiksi lääkehoidossa, henkilökohtaisessa hygieniassa ja muissa päivittäisissä toiminnoissa. Palvelussa toimitaan kuntouttavalla työotteella ja moni asukas on kyennyt siirtymään kevyempään asumispalveluun.
Vaativassa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asukkaan kanssa tehdään yleensä vuokrasopimus.
Yksikössä toteutetaan myös arviointijaksoja hyvinvointialueen päätöksenteon tueksi, kun tarvitaan ympärivuorokautista arviota asukkaan tarpeenmukaisen jatkopaikan järjestämiseksi.
Yhteisöllinen asuminen tarjoaa osittain toimintakykyisille päihde- ja riippuvuuskuntoutujille turvallisen ympäristön ja asumisyhteisön päihteettömän elämäntavan tukemiseksi. Palvelu on tarkoitettu täysi-ikäisille.
Henkilökunta on paikalla asukkaiden tukena ja apuna päivisin. Asukasta ohjataan toimimaan arjessa mahdollisimman itsenäisesti ja vahvistetaan hänen elämänhallintaansa sekä toimintakykyään. Tavoitteena on tukea asukasta päihteettömän arjen rakentamisessa ja siihen kiinnittymisessä.
Asukkaat osallistuvat asumisyhteisön toimintaan ja päätöksentekoon sekä huolehtivat yksiköstä yhdessä henkilökunnan avulla ja tuella. Palvelussa korostuvat yhteisöllisyys ja vertaistuki.
Yhteisöllisessä asumisessa asukkaan kanssa tehdään yleensä vuokrasopimus.
Tuetun asumisen palveluilla tuetaan päihde- tai riippuvuuskuntoutujaa itsenäisessä asumisessa. Palvelussa vahvistetaan asiakkaan arjenhallintaa ja toimintakykyä sekä tuetaan asiakasta päihteiden käytön vähentämisessä tai lopettamisessa.
Tuetun asumisen palveluilla voidaan esimerkiksi tukea asiakkaan siirtymistä ympärivuorokautisesta asumispalvelusta tai laitoskuntoutuksesta omaan asumiseen.
Tuetun asumisen palveluita tuotetaan joko asiakkaan omaan vuokra- tai omistusasuntoon tarjottavana palveluna tai asumisyksikön yhteydessä niin, että palvelu sisältää asiakkaalle vuokra-asunnon.