Kuntouttava laitoshoito on päihde- ja riippuvuuskuntoutujille suunnattua ympärivuorokautista hoitoa.
Tarjoamme laitoskuntoutusta A-klinikkayhteisöissä ja Päihdesairaalassa. Palveluihin ohjaudutaan hyvinvointialueen palveluiden kautta.
Tarjoamme kuntouttavaa laitoshoitoa päihde- ja riippuvuusongelmista kuntoutumiseen. Hoidon tavoitteena on asiakkaan kuntoutuminen ja tukeminen kohti päihteetöntä elämäntapaa.
Kuntouttavassa laitoshoidossa kohennetaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan terveyttä ja hyvinvointia sekä vahvistetaan elämänhallintaa ja voimavaroja. Asiakasta tuetaan päihteiden ongelmakäytöstä tai muusta riippuvuudesta toipumisessa ja pyritään löytämään uusia toimintatapoja ja selviytymiskeinoja arkeen. Lisäksi asiakasta tuetaan sosiaalisen toimintakyvyn parantamisessa.
Hoidon aikana kartoitetaan ja arvioidaan asiakkaan toimintakykyä ja kokonaistilannetta sisältäen toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyvän neuvonnan ja ohjauksen. Yhteistyötä tehdään myös asiakkaan omaisten ja läheisten kanssa asiakkaan niin toivoessa.
Asiakkaan hoitojakson keston ja sisällön määrittelee hoitoon lähettävä hyvinvointialue. Asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä hyvinvointialueen palveluiden ja asiakkaan kanssa.
Hoitoon sisältyy muun muassa yksilökeskusteluita omahoitajan kanssa, yhteisökokoukset sekä hoitoa tukevat keskustelu- ja toiminnalliset ryhmät. Hyödynnämme hoidossa monipuolisia menetelmiä, kuten kognitiivisen käyttäytymisterapian ja yhteisöhoidon periaatteita. Asiakkaalla on mahdollisuus myös hoitoa tukevaan vapaa-ajan toimintaan.
Tarjoamme kuntouttavaa laitoshoitoa A-klinikkayhteisöissä Salossa ja Tampereella sekä Päihdesairaalassa. Päihdesairaalan palveluihin sisältyy myös perhekuntoutus. Hoitoon voidaan ohjata esimerkiksi hyvinvointialueen päihdepalveluista, sosiaalipalveluista tai sairaalasta. Laitoskuntoutusta myönnetään asiakkaalle yleensä sosiaalihuoltolain tai terveydenhuoltolain nojalla.
Kuntouttavan laitoshoidon yksikkömme sijaitsevat vieroitushoitoyksikön yhteydessä. Tämä mahdollistaa asiakkaalle sujuvan siirtymisen vieroitushoidosta kuntoutukseen.
Intervallijaksolle voi ohjautua esimerkiksi laitoskuntoutusjakson jälkeen. Intervallijakson tavoitteena on vahvistaa saavutettuja myönteisiä muutoksia ja vakiinnuttaa päihteetöntä elämäntapaa. Lisäksi arvioidaan ja päivitetään asiakkaan hoitosuunnitelma.
Intervallijakson kesto ja ajankohta suunnitellaan yksilöllisesti hoitoon lähettävän hyvinvointialueen kanssa. Useimmiten viikon kestävä intervallijakso toteutetaan 1–3 kuukauden kuluttua laitoskuntoutuksen päättymisestä. Asiakkaan hoitoon voi sisältyä useampia intervallijaksoja.
Intervallijakso soveltuu myös lyhyemmäksi kuntouttavan laitoshoidon hoitojaksoksi, jonka tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn ja kokonaistilanteen kartoittaminen ja arvioiminen. Jakso sisältää myös toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyvän neuvonnan ja ohjauksen.
Tampereella tarjoamme ympärivuorokautisen kuntouttavan hoidon lisäksi kokopäiväistä avokuntoutusta.
Avokuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti hoitoon lähettävän hyvinvointialueen kanssa. Useimmiten avokuntoutuksen asiakkaat käyvät yksikössä 3–7 kertaa viikossa vähintään yhden kuukauden ajan. Käynteihin sisältyvät omahoitajan palvelut, yhteisön pienryhmät ja muu viikko-ohjelma sekä aamupala, lounas ja iltapäiväkahvi.
Avokuntoutus voidaan sovittaa myös ympärivuorokautisen laitoskuntoutuksen jatkohoidoksi, jolloin tavoitteena voi olla esimerkiksi lääkemuutoksissa tukeminen.
Päihdesairaalassa tarjoamme lapsiperheiden laitosmuotoista päihdekuntoutusta. Perhekuntoutus on ympärivuorokautista kuntouttavaa palvelua, joka tukee päihdeongelma toipumisen lisäksi vanhemmuutta ja perheen sisäistä vuorovaikutusta.
Perhekuntoutusjakso perustuu perheen palvelutarpeen arviointiin ja asiakassuunnitelmaan. Palvelu on tarkoitettu perheille, joissa vähintään yhdellä vanhemmista on päihderiippuvuus eivätkä avopalvelut ole riittäviä tai tarkoituksenmukaisia lasten turvallisuus ja kehitykselliset tarpeet huomioiden.
Perhekuntoutus soveltuu alkoholi-, lääke-, huume- ja monipäihderiippuvaisille sekä korvaushoidossa oleville vanhemmille, pariskunnille ja raskaana oleville. Kuntoutus soveltuu myös vanhemmille, joilla on päihderiippuvuuden ohella psyykkinen sairaus tai mielenterveyden häiriöitä. Perhekuntoutusta edeltää usein vanhemman vieroitushoitojakso.
Lähettävinä tahoina ovat usein avohoidon päihdepalvelut, äitiysneuvolat, HAL-poliklinikat sekä lähes aina lastensuojelu. Perhekuntoutuksen hoitojakson pituuden määrittelee hoitoon lähettävä taho. Ennen hoidon aloittamista ja hoitojakson aikana tehdään tiivistä verkostoyhteistyötä kaikkien perheen hoidosta vastaavien tahojen kesken. Kaikille Päihdesairaalan perhekuntoutukseen ohjatuille perheille tarjotaan verkostomallia, joka turvaa hoitopolun jatkumisen kuntoutusjakson jälkeen.
Perhekuntoutuksen asiakkaille on Päihdesairaalassa oma yhteisö, joka on erillään muista yksiköistä. Oma yhteisö tarjoaa perhekuntoutukseen tuleville turvallisen, rauhallisen ja koko perheelle soveltuvan ympäristön. Perheen vanhemmat osallistuvat päihdehoidolliseen kuntoutukseen tiiviisti, kuten yksilö- ja parikeskusteluihin sekä teemallisiin keskusteluryhmiin.
Työntekijät avustavat ja tukevat vanhempia lasten hoidossa ja kasvatuksessa. Jokaisella perheellä on Päihdesairaalassa kaksi nimettyä työntekijää. Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut sekä lasten koulunkäynti järjestyvät hoidon aikana.