Vieroitushoitoyksiköissä tarjoamme ympärivuorokautista hoitoa alkoholista, huumeista tai lääkkeistä vieroittautumiseen.
Vieroitushoitoyksikkömme palvelevat Kouvolassa, Salossa, Tampereella ja Päihdesairaalassa. Hoitoon ohjaudutaan useimmiten hyvinvointialueen palveluiden kautta.
Tarjoamme vieroitushoitoa alkoholista, huumeista, lääkkeistä tai useammasta päihteestä vieroittautumiseen. Palvelut on tarkoitettu täysi-ikäisille.
Vieroitushoidossa katkaistaan päihdekierre turvallisesti ja luodaan edellytyksiä pysyvään muutokseen. Päihdekierteen katkaisemisen lisäksi hoidon tavoitteena on asiakkaan fyysisen ja psyykkisen tilanteen vakiinnuttaminen sekä jatkohoidon suunnittelu.
Alkoholivieroitus kestää tavallisimmin 3–7 vuorokautta, lääke- ja huumevieroitus noin 14 vuorokautta. Asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma yhteistyössä hoitoon lähettäneen hyvinvointialueen ja asiakkaan kanssa.
Vieroitushoidon alkaessa keskitytään vieroitusoireiden hoitoon ja lievittämiseen, fyysisen kunnon kohenemiseen ja hoitomotivaation tukemiseen. Lääkehoitoa käytetään yksilöllisesti vieroituksen tukena.
Hoitoon sisältyvät esimerkiksi yksilökeskustelut hoitajan kanssa, hoitoa tukevat ryhmät sekä verkostoyhteistyö. Lisäksi hoidon aikana pyritään motivoimaan asiakasta päihdehoitoon sekä vahvistamaan arjen taitoja ja tukiverkostoa. Jatkohoidon suunnittelu on tärkeä osa vieroitushoitoa.
Henkilökunta oli erittäin auttavainen. Sain avun jota tarvitsin ja vielä enemmän. Aivan mahtava paikka. – asiakkaan palaute
A-klinikan vieroitushoitoyksiköt palvelevat Kouvolassa, Salossa ja Tampereella sekä Päihdesairaalassa. Hoitoon voidaan ohjata esimerkiksi hyvinvointialueen päihdepalveluista, sosiaalipalveluista tai sairaalasta.
Vieroitushoitoyksikköön on mahdollista ohjautua myös opioidiriippuvuuden korvaushoitoon liittyvälle hoitojaksolle. Osassa toimipisteistämme tarjoamme lisäksi kriisijaksoja ja avohoitokäyntejä.
Korvaushoitoon liittyvät hoitojaksot on tarkoitettu korvaushoitopäätöksen saaneille asiakkaille. Ympärivuorokautisessa laitoshoidossa tehdään turvallisesti korvaavan lääkkeen aloitus, lopetus tai vaihto sekä lääkityksen tasapainotus.
Hoitojakson kesto ja sisältö suunnitellaan yksilöllisesti hoitoon lähettävän hyvinvointialueen kanssa. Yleisimmin hoito kestää 14 vuorokautta. Hoidon aikana pidetään jatkohoitoon liittyvä siirtopalaveri asiakkaan jatkohoitoyksikön kanssa.
Korvaushoidon tehostejakso on tarkoitettu korvaushoidossa oleville asiakkaille, joilla on ollut avohoidon aikana oheiskäyttöä tai joiden elämäntilanne on muutoin kriisiytynyt. Tyypillisesti kyse on 14 vuorokauden vieroitushoitojaksosta.
Tehostejakso suunnitellaan yhteistyössä hoitoon lähettävän tahon kanssa, ja hoitoon sisältyy tarvittavat yhteistyötapaamiset. Tavoitteena on oheiskäytön lopettaminen tai elämänkriisin käsittely sekä asiakkaan sitouttaminen takaisin korvaushoitoon.
Palveluihimme sisältyy myös opioidiavusteinen vieroitushoito, josta sovitaan aina etukäteen lähettävän tahon kanssa. Hoito on tarkoitettu vain opioidiriippuvaisille henkilöille. Vieroitushoitoyksikön lääkäri tekee lopullisen arvion siitä, voidaanko opioidiavusteinen hoito aloittaa.
Opioidiavusteinen vieroitus kestää enimmillään 6 vuorokautta laskevin lääkeannoksin, sen jälkeen käytetään normaalia huumevieroituslääkitystä. Hoitojakso kestää 14–21 vuorokautta. Tavoitteena on tukea asiakasta muutoksen aloittamisessa ja sitouttaa hoitoon.
Vieroitushoidon kriisijaksot on tarkoitettu päihdeongelmaisille, joilla on toistuvia asiointeja esimerkiksi erikoissairaanhoidon palveluissa. Tavoitteena on asiakkaan ohjaaminen ja sitouttaminen avohoidon palveluihin.
Kriisijakson kesto ja sisältö suunnitellaan yksilöllisesti hoitoon lähettävän hyvinvointialueen kanssa. Useimmiten kyse on enintään viikon pituisesta laitoshoitojaksosta tilanteen rauhoittamiseksi ja päihdekierteen katkaisemiseksi.
Kriisijaksoon sisältyvät lääkäripalvelut ja mahdollisuus järjestää hoitopalaveri hoitoon ohjanneen tahon kanssa.
Avohoitokäynnit on tarkoitettu asiakkaille, joiden vieroitushoidossa aloitettua lääkevieroitusta voidaan jatkaa avohoidon käynneillä. Lääkäri tekee asiakkaalle yksilöllisen lääkevieroitussuunnitelman. Tavoitteena on tukea vieroituksen onnistumista ja mahdollistaa muissa palveluissa asiointi.
Avohoitokäynnit suunnitellaan yksilöllisesti hoitoon lähettävän hyvinvointialueen kanssa. Käyntejä voi olla yhdestä seitsemään kertaa viikossa asiakkaan tarpeen mukaisesti. Käynti kestää useimmiten 2–3 tuntia ja siihen voidaan sisällyttää yksilökeskusteluita, hoidollisia ryhmiä tai ruokailuja.