Päihdesairaala

Kuusitie 36
04480 Haarajoki
Suomi

Yhteystiedot

Päihdesairaalan paikkavarauksissa palvelee A-klinikka Oy:n asiakaspalvelu numerossa 010 506 5550 (ma–ke 8–16, to 8–15 ja pe 8–16).

Vieroitushoitoyksikön suora numero on 040 1368 050, yksilökuntoutuksen 040 1368 035 ja perhekuntoutuksen 040 1368 037.

Päihdesairaala palvelee koko Suomea

Päihdesairaala on Suomen ainoa päihde- ja riippuvuusongelmien hoitoon erikoistunut sairaala. Palveluihin sisältyvät vieroitushoito ja kuntouttava laitoshoito yksilöille ja perheille. Päihdesairaala palvelee kaikkia hyvinvointialueita.

Potilaan voi ohjata hoitoon Päihdesairaalaan miltä tahansa hyvinvointialueelta lähetteellä ja maksusitoumuksella. A-klinikka Oy:n asiakaspalvelu neuvoo hoitoon ohjaamiseen liittyvissä asioissa ja tekee paikkavaraukset numerossa 010 506 5550.

Lähetteet ja maksusitoumukset lähetetään osoitteeseen [email protected] turvasähköpostilla. Tarvittaessa voit käyttää turvasähköpostipalveluamme.

Päihdesairaalan hoito on mahdollista maksaa myös itse. Tällöin voit hakeutua hoitoon ottamalla suoraan yhteyttä asiakaspalveluumme.

Vieroitushoito

Vieroitushoitoyksikkö tarjoaa täysi-ikäisille hoitoa alkoholista, huumeista, lääkkeistä tai useammasta päihteestä vieroittautumiseen. Hoidamme myös kaksoisdiagnoosipotilaita ja tarjoamme monipäihderiippuvuuden tehoste- ja kriisijaksoja.

Lisäksi yksikössä tehdään korvaushoitoasetuksen mukaisia korvaushoidon arviointeja ja aloituksia sekä tarjotaan korvaushoitopotilaille kriisijaksoja.

Vieroitushoidon tavoitteena on päihdekierteen katkaiseminen, potilaan fyysisen ja psyykkisen tilanteen vakiinnuttaminen, jatkohoidon suunnittelu ja jatkohoitoon ohjaaminen. Hoitosuunnitelma laaditaan yhteistyössä lähettävän tahon ja potilaan kanssa.

Hoitoon sisältyvät yksilökeskustelut omahoitajan kanssa, yksikön päivittäiset yhteiset kokoontumiset sekä erilaiset hoitoa tukevat ryhmät.

Alkoholivieroitus kestää tavallisimmin 3–9 vuorokautta, lääke- ja huumevieroitus noin 14 vuorokautta. Potilas sitoutuu vapaaehtoiseen suljettuun laitoshoitoon. Ulkoilu ja asiointi yksikön ulkopuolella tapahtuu hoitohenkilökunnan kanssa.

Yksilökuntoutus

Yksilökuntoutuksessa tarjoamme täysi-ikäisille kuntouttavaa laitoshoitoa erilaisiin riippuvuuksiin. Hoidon tarve voi liittyä alkoholiin, lääkkeisiin, huumeisiin, useampaan päihteeseen tai pelaamiseen.

Yksilökuntoutus soveltuu myös potilaille, joilla on päihderiippuvuuden lisäksi psyykkinen sairaus tai mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Kuntoutuksen tavoitteena on riippuvuudesta kuntoutuminen ja potilaan terveyden ja hyvinvoinnin kohentuminen. Kuntoutuksessa tuetaan potilasta elämänhallinnan vahvistamisessa ja uusien toimintamallien löytämisessä. Hoitosuunnitelma laaditaan yhteistyössä lähettävän tahon ja potilaan kanssa.

Hoitoon sisältyvät yksilökeskustelut omahoitajan kanssa, yhteisökokoukset, hoitoa tukevat keskustelu- ja toiminnalliset ryhmät sekä lääkärin tapaaminen hoitojakson ensimmäisellä viikolla. Hoidossa käytetään kognitiivisen käyttäytymisterapian ja yhteisöhoidon periaatteita.

Kuntoutusjakso kestää useimmiten noin yhden kuukauden. Lyhyempi intervallijakso sairaalassa on myös mahdollinen. Kuntoutuksen aikana kartoitetaan ja arvioidaan potilaan toimintakykyä ja kokonaistilannetta sisältäen toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyvän neuvonnan ja ohjauksen.

Perhekuntoutus

Perhekuntoutus on tarkoitettu perheille, vanhemmille lapsineen ja raskaana oleville äideille. Perhekuntoutus soveltuu myös vanhemmille, joilla on päihderiippuvuuden ohella psyykkinen sairaus tai mielenterveyden häiriöitä. Perhekuntoutusta edeltää usein vanhemman vieroitushoitojakso.

Kuntoutuksen tavoitteena on vanhemman päihdeongelman hoitaminen sekä fyysisen ja psyykkisen voinnin kohentuminen. Lisäksi turvataan lasten hyvinvointi. Hoidon tavoitteet suunnitellaan yksilöllisesti yhteistyössä lähettävän tahon ja potilaan kanssa.

Hoitoon sisältyvät yksilö-, pari- ja perhetapaamiset, ryhmät sekä lääkärin tapaaminen ensimmäisellä hoitoviikolla. Perhekuntoutuksessa korostuvat vanhemman riippuvuuden hoidon lisäksi vanhemmuuden, parisuhteen ja lasten hyvinvoinnin tukeminen. Työntekijät avustavat ja tukevat vanhempia lasten hoidossa ja kasvatuksessa. Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut sekä lasten koulunkäynti järjestyvät hoidon aikana.

Hoitojakso kestää useimmiten 1–3 kuukautta. Hoidossa kartoitetaan perheen kokonaistilanne ja tehdään sosiaalityön suunnitelma. Potilasta ohjataan toimeentuloon, etuuksiin ja asumistilanteeseen liittyvissä asioissa. Lisäksi potilas harjoittelee arjen taitoja ja sosiaalisissa tilanteissa toimimista.

Hoito sisältää aina myös jatkohoidon suunnittelun. Kaikille perhekuntoutukseen ohjatuille potilaille tarjotaan verkostomallia, joka turvaa hoitopolun jatkumisen kuntoutusjakson jälkeen.

Henkilökunta

Päihdesairaalassa työskentelee päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon erikoistuneita lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia ja sosiaalityön ammattilaisia. Sairaalapastori on Päihdesairaalassa kahtena päivänä viikossa.

Sairaalassa on lääkärivastaanotot arkipäivisin ja lääkäripäivystys 24/7. Olemme esteetön sairaala. Päihdesairaalassa on noin 70 potilaspaikkaa.

Tule töihin Päihdesairaalaan

Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, haluaisitko tulla meille tekemään merkityksellistä työtä ammattitaitoisessa ja mukavassa porukassa? A-klinikka Oy:n avoimiin työpaikkoihin voit tutustua täällä. Sote-alan opiskelijoille tarkoitetut harjoittelupaikkamme löydät Jobiili-palvelusta.

Hyvä tietää hoitoon tulessa

  • Päihdesairaala sijaitsee osoitteessa Kuusitie 36, Haarajoki. Helsinki–Lahti-maantietä (tienumero 140) liikennöivien bussien vakiovuorot pysähtyvät Haarajoella sairaalan kohdalla. Myös Järvenpään rautatieasemalta on bussiyhteys Haarajoelle.
  • Kun tulet Päihdesairaalaan hoitoon, ota mukaan ainoastaan välttämättömimmät henkilökohtaiset tavarasi, käyttämäsi hygieniatarvikkeet ja kohtuullinen määrä vaatteita.
  • Mikäli sinulla on lääkehoitoa vaativia perussairauksia, ota käyttämäsi lääkkeet mukaan.
  • Vaatteet pestään tai lämpökäsitellään hoidon alussa, joten valitse mukaan mukavia arkivaatteita. Sairaalassa käytetään omia vaatteita, ja yksiköissä on kodinhoitohuoneet, joissa voi pestä vaatteita.
  • Suosittelemme ottamaan mukaan hammasharjan, sisätossut, sisäpelikengät ja herätyskellon, mikäli käytössäsi ei ole puhelinta. Omien puhelimien ja muiden laitteiden säilyttäminen on omalla vastuulla. Sairaalassa on yhteiskäytössä oleva tietokone.
  • Hoidon aikana voit asioida lähikaupassa.
Sivun lyhytosoite
a-klinikka.fi/paihdesairaala
Jaa tämä sivu