Korvaushoidon arvostelu on kovaa, vaikka se on näyttöön perustuvaa vaikuttavaa hoitoa, jonka toteuttaminen on lakisääteistä.
Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvuuden hoitamista korvaushoitolääkityksen tuella. Hoitoon sisältyy lääkkeen lisäksi hoitohenkilökunnan tuki, kuten säännölliset hoidolliset ja ohjaukselliset keskustelukäynnit oman työntekijän kanssa. Korvaushoidon aloitus edellyttää aina hoidon tarpeen arviointia.
Korvaushoito mahdollistaa asiakkaan terveyden ja elämäntilanteen kohentumisen sekä vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja kuolleisuutta. Se on tutkitusti tehokasta hoitoa, jota säätelee sosiaali- ja terveysministeriön asetus.
Korvaushoito kuuluu hoitotakuun piiriin
Korvaushoidon toteuttaminen on hyvinvointialueille lakisääteistä – se ei ole aatteellinen tai mielipidekysymys. Lisäksi korvaushoitoon liittyy hoitotakuu, joka määrittää, kuinka nopeasti hoitoon on päästävä.
Koska korvaushoito on pitkäkestoista, sitä tulee tarjota mahdollisimman lähellä asiakkaan asuinpaikkaa. Moni asioi klinikalla päivittäin, joten sen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet ovat olennaisia.
Korvaushoitoa arvostelevassa puheessa annetaan usein ymmärtää, että korvaushoitoa käytetään alkoholiongelmien ja muiden riippuvuuksien hoitoon. Todellisuudessa korvaushoidolla voidaan hoitaa vain opioidiriippuvuutta.
Opioidiriippuvuuteenkaan korvaushoidon ei tulisi olla ensisijaista hoitoa, sillä silloin, kun hoitoon päästään ja hakeudutaan varhaisessa vaiheessa, muut hoitomuodot ovat tuloksellisia opioideista vieroittautuessa.
Suomessa on lukemattomia ihmisiä, jotka ovat saaneet vaikean riippuvuutensa ja elämänvaiheensa hallintaan korvaushoidon avulla.
Korvaushoidolla voidaan ehkäistä myös esimerkiksi tartuntatautien leviämistä ja laittomien huumausaineiden käyttöä sekä parantaa asiakkaiden elämänlaatua. Nämä ovat merkittäviä tavoitteita, jotka ovat eduksi niin yksittäiselle asiakkaalle kuin koko yhteiskunnalle.
Oman työntekijän avulla asiakas voi muuttaa päihteisiin liittyviä ajatuksiaan ja käyttäytymismallejaan. Hoito mahdollistaa elämäntilanteen vakiinnuttamisen esimerkiksi asumiseen, työhön tai perhesuhteisiin liittyen.
Suomessa on lukemattomia ihmisiä, jotka ovat saaneet vaikean riippuvuutensa ja elämänvaiheensa hallintaan korvaushoidon avulla. Korvaushoidon ilmeisen tarpeen ja merkityksen kyseenalaistaminen mitätöi myös heidän kokemustaan.
Korvaushoidosta hyötyisi huomattavasti useampi
Opioidiriippuvaisten määrä on kasvanut Suomessa jatkuvasti. Korvaushoidossa heistä on vain noin joka viides, vaikka vähintään kaksinkertainen määrä hyötyisi hoidosta.
Suomessa korvaushoitoasiakkaiden määrä on myös huomattavasti muita Pohjoismaita matalampi suhteutettuna opioideja ongelmallisesti käyttävien määrään.
Korvaushoitoon ei panosteta riittävästi, vaikka se on vaikuttavaa pitkäaikaissairauden hoitoa. Yhteiskunnalle on aina kannattavampaa hoitaa sairauksia kuin jättää hoitoa tarvitsevat ihmiset hoidon ulkopuolelle.
Etenkin, kun korvaushoito mahdollistaa niin ratkaisevalla tavalla koko elämän suunnan kääntämisen parempaan.
Mitä opioidit ovat?
- Opioidit ovat voimakkaita, kipua poistavia lääkkeinä ja huumeina käytettäviä aineita
- Suomessa yleisesti väärinkäytettyjä lääkeopioideja ovat esimerkiksi buprenorfiini, oksikodoni, metadoni, kodeiini ja fentanyyli
- Opioidit voivat aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden säännöllisessä pitkäaikaiskäytössä
- Käyttöön liittyy hengenvaarallisen yliannostuksen riski
- Suomessa opioidiriippuvuus on yleisin syy huumehoitoon hakeutumiselle
Lähde: Päihdelinkki