Riippuvuushäiriöt yleistyvät ja monimuotoistuvat jatkuvasti. Niiden vaikuttava hoito vaatii tutkittuun tietoon pohjautuvaa osaamista, luottamuksellisia hoitosuhteita sekä lääkinnällistä ja sosiaalista tukea. Lisäksi pitää varmistaa, että hoitopolut toimivat. Lue A-klinikan lääketieteellisen johtajan Ulriika Sundellin kirjoitus aiheesta.
Päihteistä johtuvat ja toiminnalliset riippuvuushäiriöt yleistyvät jatkuvasti. Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva riippuvuushäiriö aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, mutta myös monenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia ja turvattomuutta.
Riippuvuushäiriöt kehittyvät vähitellen kuukausien tai vuosien kuluessa yksilöllisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta. Onkin selvää, että monitahoisesti ja hitaasti syntynyt ongelmavyyhti vaatii pitkäjänteistä ja asteittaista työtä purkautuakseen.
Tutkimusten mukaan vaikuttava hoito edellyttää sekä kestävää hoitosuhdetta että yksilöllisesti räätälöityjä lääkinnällisiä ja sosiaalisia tukimuotoja. Ilman näitä riskinä on, että kuntoutuminen ei pääse kunnolla alkuun tai pysyvät muutokset jäävät saavuttamatta.
Kulmakivenä luottamuksellinen hoitosuhde
Riippuvuuden hoidon tärkeänä kulmakivenä on luottamuksellinen, vastuuttava ja empaattinen hoitosuhde ammattilaiseen, jonka osaaminen perustuu tutkittuun tietoon.
Hoidon tavoitteena on auttaa asiakasta rakentamaan uutta käsitystä itsestään, elämästään ja omista kuntoutumiseen liittyvistä tavoitteistaan. Ammattilaisen ohjaaman aktiivisen työskentelyn kautta päihteiden rooli ja merkitys omassa elämässä alkaa muuttua. Asiakas rakentaa luottamusta itseensä, muihin ja tulevaan.
Asiakas rakentaa luottamusta itseensä, muihin ja tulevaan.
Lääkkeellinen ja sosiaalinen tuki kuntoutumisessa
Usein kuntoutumisessa tarvitaan lääkkeellistä tukea ja hoitoa varsinaisen päihderiippuvuuden lisäksi sen taustalla oleviin moninaisiin psykiatrisiin ja somaattisiin oireisiin ja sairauksiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi mielialan tasapainottamiseen tai ahdistuksen lievittämiseen tarkoitettua lääkitystä.
Lisäksi sosiaalisen tilanteen ja toimintakyvyn huomioiminen tai korjaaminen on monesti välttämätöntä riippuvuushäiriön saattamiseksi vakaaseen oireettomaan tai lähes oireettomaan tilaan eli remissioon. Aina remissio ei kuitenkaan ole mahdollista tai edes tavoiteltavaa juuri kyseisessä hetkessä vaan vaatii aikaa.
Hoitopolut rakennetaan yhteistyössä
Päihderiippuvuuksien hoitopolut kannattaa suunnitella yhteistyössä kaikkien palveluita tarjoavien tahojen kanssa – niin hyvinvointialueen kuin yksityisten toimijoiden. Näin varmistetaan, että apua tarvitsevat ohjautuvat heille oikeisiin palveluihin ja saavat tarvitsemansa pitkäjänteisen hoidon.
Kaikkea edellä mainittua ja paljon myös muuta me a-klinikkalaiset kohtaamme ja työstämme päivittäin asiakkaidemme kanssa. Päihdehoidon erityisosaamisemme syntyy vankan teoriapohjan lisäksi lukuisien aitojen asiakaskohtaamisten, yhteen hitsautuneiden moniammatillisten tiimien toiminnan sekä kunkin oman henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun myötä.
Kirjoittaja Ulriika Sundell työskentelee A-klinikka Oy:n lääketieteellisenä johtajana.
Lue lisää
Työskenteletkö sosiaali- ja terveydenhuollossa ja etsit asiakkaallesi päihde- ja riippuvuushoidon palveluita? Tutustu A-klinikan tarjoamiin palveluihin.
Kiinnostaako työura päihdehoidon parissa? Katso avoimet työpaikkamme.
Miten palveluihimme pääsee? Lisää tietoa siitä, miten A-klinikan palveluihin pääsee.