Pitkävaikutteiset injektiomuotoiset korvaushoitolääkkeet tarjoavat mahdollisuuden kehittää opioidikorvaushoitoa tehokkaammaksi, inhimillisemmäksi ja yhteiskunnallisesti vastuullisemmaksi. A-klinikka tekee päivittäin työtä tämän tavoitteen eteen, ja kutsuu avoimeen vuoropuheluun hoidon tulevaisuudesta. 

Korvaushoidon nykytila kaipaa kipeästi päivitystä. Opioidikorvaushoito on Suomessa vakiintunut, ja se on tutkitusti kustannustehokas ja vaikuttava tapa hoitaa opioidiriippuvuutta. (Lähde: Cost-effectiveness of Treatments for Opioid use Disorder – PMC)

Nykyinen vielä monin paikoin vahvasti lääkehoidon ympärille keskittyvä hoitomalli ei kuitenkaan palvele potilasta eikä yhteiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Korvaushoitoasetuksen mukaan lääkehoito toteutetaan hoitoa antavan toimintayksikön valvonnassa. Jos potilas sitoutuu hoitoon hyvin, hänelle saadaan luovuttaa lääkettä kotiin otettavaksi.  

Usein kotilääkkeitä aletaan luovuttaa potilaille jo 2–4 viikon kuluttua hoidon alkamisesta, vaikka taustalla on usein vuosikausia kestänyt vaikea-asteinen opioidi- tai monipäihderiippuvuus, huono sosioekonominen tilanne sekä hoitamattomia mielenterveyden häiriöitä.  

Valitettavan usein kotilääkkeitä käytetään väärin, niitä päätyy katukauppaan ja hoidon ulkopuolella olevien, pahimmillaan jopa alaikäisten käyttöön.  

THL:n tekemät ruiskuhuumejäämätutkimukset antavat viitteitä siitä, että suonensisäisesti käytetyistä opioideista lähes 50 prosenttia on mitä todennäköisimmin peräisin korvaushoitolääkkeistä (naloksonia sisältävä buprenorfiini). 

Tästä tilanteesta aiheutuu merkittäviä riskejä lääkkeiden ostajille. Lisäksi kotilääkkeitään eteenpäin välittävä korvaushoitopotilas voi saada vaikeita vieroitusoireita, ja salailu heikentää hänen omaa hoitosuhdettaan. 

Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden avulla on mahdollista vähentää merkittävässä määrin tarvetta korvaushoitolääkkeen kotiannoksille ja sitä kautta vähentää lääkkeiden diversioriskiä eli välittämistä eteenpäin katukauppaan.

Tulevaisuuden suunnaksi injektiomuotoinen lääkehoito – vaikuttavaa ja ihmisarvoa kunnioittavaa 

Pitkävaikutteiset buprenorfiini-injektiot ovat olleet Suomessa käytössä jo alkuvuodesta 2019, ja ensimmäinen pistosmuotoinen hoito toteutettiin meillä A-klinikalla. Injektiolääkityksiin perustuvaa korvaushoitoa hyödynnetään laajasti jo useilla hyvinvointialueilla, ja sen tulokset ovat kiistattoman hyviä: 

A-klinikan näkökulmasta on eettisesti ja yhteiskunnallisesti perusteltua suunnata korvaushoitoa vahvemmin injektioiden suuntaan. 

Opioidilääkkeiden katukauppa ja yhteiskunnallinen vastuu 

Opioideista riippuvaisten ihmisten ongelmat ulottuvat koko yhteiskuntaan, ja siksi heidän hoidossaan pitää ottaa huomioon myös yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Suomessa esimerkiksi Kymenlaaksossa injektiopainotteisella korvaushoidolla on saatu hyviä tuloksia. Siellä huumekuolemat ovat kääntyneet laskuun, kun muualla maassamme ne ovat ennätyskorkealla ja nousussa. Lue Kymenlaakson kokemuksista lisää Ylen sivuilla olevasta artikkelista.

Opioidikorvaushoidon yksilöllisestä hoitolinjasta päättää aina lääkäri, yhdessä asiakkaan kanssa. Kun katsomme parhaita tapoja hoitaa opioidiriippuvaisia potilaita, tulee arvioida samanaikaisesti monia näkökulmia: potilaan itsemääräämisoikeutta ja hoitomyöntyvyyttä, riippuvuussairauden luonnetta, hoidon kustannuksia, hoidon vaikuttavuutta ja riippuvuussairauden yhteiskunnallista ulottuvuutta.  

Opioidikorvaushoidon on oltava vaikuttavaa, kustannustehokasta ja eettisesti kestävää sekä yksilölle että yhteiskunnalle.

Päihderiippuvuus on sairaus, jossa sitoutuminen jatkuvaan päivittäiseen hoitoon on potilaalle usein vaikeaa. Hyvä hoito ei ole vain lääkehoitoa, vaan potilaan yksilöllisestä tilanteesta ja tarpeista lähtevää kokonaisvaltaista hoitoa, johon kuuluu parhaan mahdollisen lääkehoidon lisäksi riittävä ja oikein kohdennettu psykososiaalinen ja terapeuttinen tuki. Kokonaisvaltainen korvaushoito tunnistaa potilaan tarpeet ja tavoitteet samalla riippuvuussairauden luonteen ja taudinkulun ymmärtäen.  

Injektiolääkitys mahdollistaa hoidon, jossa näennäisen ulkoisen kontrolloinnin ja kotilääkkeillä palkitsemisen sijaan korostetaan avoimen, ihmisarvoa kunnioittavan ja luottamuksellisen hoitosuhteen rakentumista, potilaiden aktiivista toimijuutta ja kokonaisvaltaista kuntoutumista. Samalla minimoidaan riskit ja suojellaan heikoimmassa asemassa olevia.  

Injektiomuotoiseen hoitoon siirryttäessä on kuitenkin varmistettava, että säästyvät resurssit kohdennetaan psykososiaaliseen tukeen. 

Yhteinen suunta uudistuvalle korvaushoidolle – kutsu vuoropuheluun 

On viisasta ottaa uusia ja aiempaa toimivampia hoitomenetelmiä ja lääkkeitä käyttöön silloin, kun niitä on saatavilla. Sote-palveluissa meidän tulee olla valmiita arvioimaan vanhoja linjauksia uudelleen. Hyvinvointialueilla korvaushoidon käytännöt vaihtelevat, ja siksi opioidikorvaushoidon uudesta suunnasta olisi tärkeää keskustella yhdessä.  

Me A-klinikalla toivomme laajaa vuoropuhelua siitä, millaista korvaushoitoa Suomessa tarvitaan ja toteutetaan. Me ajattelemme, että hoidon on oltava vaikuttavaa, kustannustehokasta ja eettisesti kestävää sekä yksilölle että yhteiskunnalle. 

Opioidiriippuvuuden kanssa kamppailevat tarvitsevat ja ansaitsevat hoitoa, joka auttaa heitä kohti omaa hyvää elämäänsä. On aika vapauttaa korvaushoito ja hoitotiimit lääkekeskeisyydestä ja rakentaa siitä kokonaisvaltaista, kuntouttavaa ja potilaalle toivoa luovaa. 

Kirjoittaja Ulriika Sundell työskentelee A-klinikka Oy:n lääketieteellisenä johtajana.

Usein kysyttyä opioidikorvaushoidosta

Mikä tekee injektiomuotoisesta korvaushoidosta paremman kuin perinteisistä hoitomuodoista?
Onko injektiomuotoinen korvaushoito hyvinvointialueille kalliimpaa kuin perinteinen hoito?
Sopiiko injektiomuotoinen hoito kaikille potilaille? Voidaanko sitä käyttää myös alaikäisille potilaille?
Miten injektiohoito vaikuttaa katukauppaan ja lääkeväärinkäyttöön?
Pitääkö potilaan saada päättää oma hoitonsa, saako potilas halutessaan kuitenkin päivittäisen lääkkeen kotiin?
Onko uusilla injektiomuotoisilla lääkkeillä haittavaikutuksia? Onko lääkitys turvallinen?
Millaisia kansainvälisiä kokemuksia opioidikorvaushoidosta on, mitä Suomi voi niistä oppia?
Onko opioidiriippuvuuden hoitaminen yhteiskunnan kannalta kustannustehokasta?

Lue lisää aiheesta sivuiltamme

A-klinikan tarjoama opioidikorvaushoito ja toimipisteet Näin pääset asiakkaaksi palveluihimme – ja mitä on hyvä huomioida hoitoon tullessa Korvaushoito on näyttöön perustuvaa vaikuttavaa hoitoa, joka on lakisääteistä. Lue artikkelimme: Korvaushoito ei ole mielipidekysymys