Uusi asumisyksikkö laajentaa A-klinikan yhteistyötä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa

Ryhmä kokoontumassa

Suomen ainoaan Päihdesairaalaan avataan uusi asumisyksikkö, joka palvelee erityisesti Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaita.

Järvenpäässä sijaitsevaan Päihdesairaalaan avataan asumisyksikkö Pirkanmaan hyvinvointialueen kilpailutuksen myötä. Uusi ympärivuorokautinen A-klinikkakoti Järvenpää on suunnattu päihdekuntoutujille ja aloittaa toimintansa kesän 2024 aikana.

”Uusi asumisyksikkö laajentaa yhteistyötämme Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Olemme iloisia, että pääsemme rakentamaan aivan uudenlaista yhteistyömallia, joka sujuvoittaa hoitopolkuja ja lisää palvelujen kustannustehokkuutta”, kertoo A-klinikka Oy:n liiketoimintajohtaja Mikko Utecht.

Tällä hetkellä Päihdesairaala tuottaa hyvinvointialueille vieroitushoidon ja kuntouttavan laitoshoidon palveluja. Kuntouttava laitoshoito sisältää myös perhekuntoutuksen. Tampereella A-klinikka Oy:n avohoitopalveluihin sisältyvät opioidiriippuvuuden korvaushoito ja terveysneuvonta.

”A-klinikkakoti Järvenpää vahvistaa palveluketjua ja mahdollistaa jatkuvuuden matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi ympärivuorokautista hoitoa tarvitseva korvaushoidon asiakas voidaan ohjata ensin vieroitushoitoon, sitten kuntouttavaan laitoshoitoon ja tämän jälkeen asumispalveluihin saman katon alla”, Mikko Utecht kuvailee.

Siirtyminen palvelujen välillä on sujuvaa, sillä ne kaikki sijaitsevat Päihdesairaalan alueella. Saumaton hoitopolku on erityisen tärkeä päihdepalveluissa, joissa asiakkaiden tarpeet ovat usein moninaisia ja hoidon sekä tuen tarve on pitkäaikaista. Samalla myös yhteydenpito Pirhan kanssa on sujuvaa ja nopeaa, kun palvelut pystytään tuottamaan yhden luukun periaatteella.

”Teemme Päihdesairaalalla yhteistyötä myös Suur-Helsingin Valkonauhan kanssa, joka tarjoaa samalla tontilla yhteisöllistä asumista. Asiakas saa tukea pitkäjänteisesti, kun hän voi aloittaa ympärivuorokautisessa asumisessa A-klinikkakodissa ja siirtyä kuntoutumisen edetessä yhteisölliseen asumiseen Suur-Helsingin Valkonauhan palveluun. Tämä mahdollistaa yksilöllisen palvelumallin, jossa on tavoitteena tukea asiakasta itsenäiseen asumiseen”, kertoo Utecht.

Asiakkaita voidaan ohjata Järvenpään A-klinikkakotiin ja Päihdesairaalan laitoshoitopalveluihin maksusitoumuksella myös muilta hyvinvointialueilta. Uusi A-klinikkakoti Järvenpää on suunnattu etenkin pitkäaikaista ympärivuorokautista asumispalvelua tarvitseville päihdekuntoutujille.

”Päihdesairaalassa on Suomen ainoana päihde- ja riippuvuusongelmien hoitoon erikoistuneena sairaalana sellaista erityisosaamista, joka ei synny hetkessä. Ensi kesästä alkaen kokeneet ammattilaisemme tukevat asiakkaiden päihteettömyyttä ja toipumista aina vieroituksesta asumispalveluihin”, Utecht iloitsee.

Lisätietoja

Mikko Utecht, liiketoimintajohtaja, A-klinikka Oy, [email protected], p. 046 810 2070

Katso myös

Päihdesairaala